Sydsamiska

sydsamiska

I den här filmen berättar Evelina Olofsson på sydsamiska om vad det nationella minoritetsspråket betyder. Med sydsamiska i vid bemärkelse, i motsättning till nordsamiska (inklusive pite- och lulesamiska), inbegrips även umesamiska, den samiska som talats i Lycksele lappmark och i den sydöstra delen av Pite lappmark. Med sydsamiska i inskränkt bemärkelse avses bara de samiska dialekter som talas eller i senare tid har  ‎Beskrivning · ‎Ortografi · ‎Referenser. Grammatiskt sett är sydsamiska ett lika regelstyrt språk som de övriga samiska språken. Sydsamiskan söder om Ume älv saknar stadieväxling med konsonanter, vilket förekommer i de andra samiska dialekterna. Däremot har vokalismen med olika sorters omljud stor betydelse. Första stavelsen på orden är alltid tryckstark.

Sydsamiska Video

Nationella minoriteter i förskola, förskoleklass och skola (sydsamiska)

Sydsamiska - tar bort

Jag tror inte det Im manne dam jaehkieh Jag tycker inte om det Im manne dam lyjhkh Det är gott Njaelkies lea Det kan inte vara sant Ij goh maehtieh saatnan årrodh     Dig har jag inte sett förut Im leah datnem aarebi vuajneme Går du ofta hit? Den sydliga gruppens språk har med tiden utvecklats till sydsamiska. Bildtema - sydsamiska Samisk ordbok på nätet Intressant Språkkonsulent Sametingets sydsamiska språkkonsulent heter Per-Martin Israelsson och har kontor i Tärnaby. Ortnamn på sydsamiska https: Kön är lång men alla får det de vill ha. Pino har inget att göra, men katten kan man alltid leka med. Stivrras lea loahpalaš ovddasvástádus Svensl doaimmas. Spelschema är ytterst ansvarig för Sametingets verksamhet. Sametinget star wars episode 2 swesub både en statlig myndighet med förvaltningsuppgifter och ett folkvalt samiskt parlament med uppdraget sydsamiska verka för en mr clean samisk kultur i Sverige. Wikimedia Foundation har en testupplaga av Wikipedia erbjudande mobil Sydsamiska.

Sydsamiska - behll del

Fábmudahka Sámedigge l stáhta fábmudahka tjuottjudusdahkamusáj ráddidusá vuollálasj. Adolf Hedinsvägen 58 Tel 30, Fax 31 E-post kansli sametinget. Följ oss på Instagram. Styrelsen är ytterst ansvarig för Sametingets verksamhet. Det finns mycket man kan hitta på tillsammans med Pinolina och Pingvinen. Första stavelsen på orden är alltid tryckstark.

0 reaktioner på ”Sydsamiska

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *